Comandă online, simplu, sigur şi rapid!

Ciudățenii din lumea gastronomiei

4-Nov-2015, autor: EuCeMananc

Lumea gastronomiei e una plină de schimbări și ciudățenii. Săptămână aceasta,  îți prezentăm o serie de 7 curiozități și detalii din lumea culinară, de care probabil nu ai auzit, câte una pentru fiecare zi a săptămânii.

1. Carnea de pui conține de aproape 3 ori mai multă grăsime decât conținea acum patru decenii.

Suntem obișnuiți să alegem carne de pui, ca alternativă sănătoasă la carnea roșie deoareceștim că nu conține la fel de multe grăsimi, însă aceasta informație este depășită. Studii din Marea Britanie arată ca în 2004 un pui conținea cu 266% mai multe grăsimi decât valorile nutritive pe care le avea in anii 40’.

Sucul ce provine din nuca de cocos este unul din cele mai bune hidratante lichide naturale, de-asemenea acest suc a fost folosit în urgențe medicale ca substitut pentru sânge.

2. Prea puțini dintre noi au cumpărat și consumat o nucă de cocos în formă naturală.

Îți punem la dispoziție un link în care vi se explică cum se desface o nucă de cocos.


3. Morcovul, leguma care se folosește zilnic în tot felul de preparate de la supe , la prăjituri și fripturi a fost mov înainte de a fi portocaliu.

În secolul al XVI-lea, morcovul era preponderent mov, dar uneori putea fi găsit într-o formă albă sau chiar galbenă, așadar crescătorii olandezi au modificat aceste gene din care a ieșit morcovul portocaliu cel cu care ne-am obișnuit azi.

Morcovul este supranumit de nutriționiști și ,,cel mai prețios rezervor de vitamine’’ fiind una din principalele surse de vitamina A cât și un complex de vitamine B, iar culoarea portocalie de astăzi este data de beta-caroten.

4. Ce au în comun trandafirul, pruna și mărul ?

Toate trei provin din aceeași familie și anume familia Rosaceae. Probabil că nu te-ai gândit niciodată , dar tradițională pruna este înrudită cu trandafirul și cu mărul.

La începutul secolului 20 botaniștii britanici studiază și descoperă la nivelul structurii și a frunzelor similitudini între frunzele de măr și cele de trandafir lucru care stârnește curiozitatea cercetătorilor la aceea vreme, curiozitate care se materializează prin descoperirile făcute.

5. Mierea este singurul aliment natural care nu are termen de valabilitate.

Se spune că mierea nu expiră niciodată și descoperirile de miere din piramidele egiptene nu fac decât să confirme aceasta zicală din bătrâni. O modalitate de a testa calitatea mierii este chiar valabilitatea acesteia, dacă mierea se cristalizează, la decristalizare puritatea mierii poate fi observată cel mai ușor, în cazul în care mierea este naturală, ea nu prezintă reziduri pe pereții recipientului în care a fost ținută. Dacă mierea conține zaharuri, aceste zaharuri în urma procesului de încălzire-răcire se vor observa cu ochiul liber pe pereți borcanului de miere.

6. Știai că acum 500 de ani ciocolata era folosită ca monedă de schimb în Mexic, și nu numai?

Documente de la 1545 din Tlaxcalla arată că ciocolata era folosită ca monedă de schimb.
Câteva din prețurile și produsele pe care le puteai cumpăra cu ciocolată: un curcan valora 100 de boabe de cacao, în timp ce 1 ou de curcan valora 3, iar un avocado sau o roșie le puteai schimba pe o boabă de ciocolată.

7. Chimistul și fizicianul Alfred Nobel are peste 350 de patente și descoperiri printre care se afla și dinamita. Ce legătură are asta cu mâncarea vă întrebați?

Alunele erau folosite pentru glycerol, substanța necesară în producerea nytroglicerinei. Ulterior, au fost descoperite alte întrebuințări ale alunelor, printre care și posibilitatea de a face diamante din unt de arahide.

Cum se poate așa ceva? Poți observa acest proces în linkul de mai jos:

Până săptămâna viitoare când vei afla alte lucruri interesante despre mâncarea pe care o consumi zi de zi, poți testa lucrurile pe care le-ai aflat acum comandând preparatele preferate doar pe www.EuCeMananc.ro

(Vazut de 281 ori, 1 vizite azi)