Comandă online, simplu, sigur şi rapid!

PIZZA – o iubești! Dar știi când a apărut?

20-May-2016, autor: EuCeMananc

Cu toţii savurăm pizza de câte ori avem ocazia, dar nu ştim foarte multe despre istoria ei!

Mâncăruri similare cu pizza au fost preparate incă din epoca neolitică. Studiile arată ca încă din antichitate  oamenii au încercat să adauge anumite ingrediente în prepararea pâinii pentru a-i adaugă mai multă savoare.

•      În Sardinia, arheologii francezi și italieni au descoperit un fel de pâine care  fusese coaptă în urmă cu peste 7.000 de ani. Potrivit profesorului Philippe Marinval, locuitorii insulei puneau pâinea la dospit.
•      Grecii antici au făcut o pâine plată numită Plakous, care era aromatizată cu ierburi, ceapă, usturoi.
•      În secolul 1 i.Hr., poetul latin Virgil  a făcut o referire, în poemul său, Eneida către ideea antică de pâine ca fiind o farfurie comestibilă.

Pe scurt, dovezile sugerează în mod clar că originile blatului de pizza nu pot fi identificate într-un singur loc sau timp. Cu toate acestea, există o poveste istorică deosebită, care îi este atribuită preparării de pizza  astăzi.

Potrivit tradiției populare, în 1889,  la 28 ani de la unificarea Italiei, în timpul unei vizite la Napoli   Regina Margherita a observat  că o mare parte din tărani mănancă  o pâine plată, cu ceva ingrediente colorate pe ea. Curioasă, regina a ordonat gărzii ei să-i  aducă una dintre aceste așa-numite “pâini pizza”.

Regina iubea pâinea și ar fi mâncat de fiecare dată când ieșea în oraș, însă acest lucru a creat mare vâlvă la palat, deoarece nu era firesc pentru o regină să mănânce ceea ce mancau țărănii. Însă în mod evident, Reginei Margherita nu-i păsa de acest lucru. Cu toate acestea, dragostea Reginei pentru pizza a fost legitimată abia atunci când un celebru pizzer, Raffaele Esposito, a creat o pizza cu topping în onoarea Reginei. Aceasta a fost garnisită cu roșii, busuioc și branză mozzarella, în scopul de a reprezenta steagul italian. Și, desigur, a numit-o Pizza Margherita. Legenda spune, de asemenea, că el a fost primul care a adăugat branză pe pizza, ceea ce inseamnă că toți trebuie să-i mulțumim pentru asta.

Descrierea unei astfel de pizza poate fi urmarită în timp înapoi până în 1866 în  cartea lui Francesco DeBouchard “ Obiceiuri și tradiții din Napoli”. Autorul descrie cele mai populare toppinguri de pizza de-a lungul anilor, care includ și cea cu roșii, busuioc și de multe ori cu felii de mozzarella deasupra.

Oricare ar fi originile adevărate  ale acestei rețete de pizza, se poate spune că Esposito a fost cel care a făcut-o populară cu creația sa  pentru Regina Margherita. De atunci, Pizza Margherita a ajuns să fie una dintre simbolurile cele mai cunoscute ale  gastronomiei italiene în lume.

Sursa: https://delicioushistoryblog.wordpress.com/2012/12/20/the-origin-of-margherita-pizza/

(Vazut de 348 ori, 1 vizite azi)